Tai Chi Chuan i zdrava kralježnica
28.9.2016.
 
Osnovni elementi Tai Chi Chuana

Dobrobiti od vježbanja Tai Chi Chuana

Umjesto zaključka


Većina povezuje Tai Chi Chuan sa skupinama ljudi koji vježbaju po parkovima ili dvoranama u laganoj kretnji i velikoj sinkronizaciji pokreta. Vježbači koriste načela nastala u drevnoj Kini kao zdravstvenu disciplinu koja se rukovodi spoznajom da je u zdravom tijelu zdrav duh.

Tai Chi postavlja veliko pitanje pred svakog vježbača: "Na koji način upravljamo vlastitim životima ako ne upravljamo vlastitim tijelom?"

Kada je u glavi tiho, u srcu mir, a u tijelu relaksacija, kada su naš um i tijelo ujedinjeni, kada tijelo možemo pokretati kao cjelinu koja se kontinuirano i polagano kreće, tek tada počinje naš put učenja Tai Chi-a i blagostanja zdravog tijela.

Nesposobnost čovjeka da kroz svoj pokret pokaže gore navedeno, ukazuje na slabe ili blokirane funkcije mozga i živčanog sustava, nedostatak životne sile, nedostatak osjećaja i vrlina, nedostatak volje, želje i discipline, vjerovanja i sile namjere, a na kraju i nedostatak znanja.

Mudar čovjek iskreno slijedi put spoznaje samog sebe. Jer kakva je svrha poznavanja svih stvari ovog svijeta, kada ne poznajemo samoga sebe?
Osnovni elementi Tai Chi Chuana

Tai Chi od vježbača zahtjeva smiren um i polagane, meke pokrete tijela (širenje i sakupljanje odnosno pulsiranje) te se koristi kao zdravstvena disciplina. Za razliku od drugih disciplina poput joge, Tai Chi uključuje veći stupanj kretanja, a za razliku od većine aerobnih vježbi poput trčanja Tai Chi ne sadrži pokrete koji stvaraju pritisak na kralježnicu i možemo ga nazvati disciplinom plivanja na suhom koja nema kontraindikacija.

Vježba Tai Chi sadrži tri ključne komponente:

POKRET spor i lagan pokret unapređuje simetriju tijela, držanje, snagu, fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu i izdržljivost.
DISANJE duboko i ritmično disanje omogućuje opuštanje tijela i potiče cirkulaciju. Time se smanjuje kiselost krvi koja s povećanom količinom kisika dolazi do mišića i mozga.
SVJESNOST stanje svjesnosti uma u Tai Chi-u tijekom vježbanja smanjuje stres i napetost što može smanjiti bol povezanu s psihičkim i emocionalnim čimbenicima.


Dobrobiti od vježbanja Tai Chi Chuana


Mnoge znanstvene studije dokazale su poboljšanje na fizičkoj i mentalnoj razini. Dolazi do boljeg držanja tijela, a samim tim postepeno dolazi do simetrije tijela koja se smatra osnovom zdravog tijela. Tai Chi dokazao je djelotvornost u prevenciji i liječenju živčanog i lokomotornog sustava (bolovi u zglobovima, mišićima, kralježnici, upalni procesi kod reumatizma).

Ono što je važno naglasiti je da je Tai Chi neinvazivan na tijelo, nema kontraindikacija u pogledu vježbi i može se koristiti kao dopuna konvencionalne medicine u liječenju bolnih stanja. Svi znamo da je život pokret te da kroz mirovanje nismo u mogućnosti biti zdravi.

Tai Chi se može vježbati na svakom mjestu i ne zahtjeva skupu opremu za vježbanje. Tai Chi naglašava fluidan pokret i disanje. Kroz pokret i disanje Tai Chi zahtjeva visoku razinu svjesnosti upravljanja i kontrole tijela. Danas mnogi nazivaju Tai Chi meditacijom u pokretu.

Tai Chi izravno utječe na životnu silu u tijelu jer uspostavlja pravilan protok i alkalizaciju krvi. Zdrava krv je osnova prevencije svake bolesti. Dok vježbamo životna sila prolazi kroz 20 akupunkturnih meridijana (12 primarnih i 8 dodatnih). Kad su putevi blokirani (visoka razina kortizola, mokraćna kiselina i razni ostali toksini) sila (gusta krv) ne teče pravilno i u tijelu možemo prije ili kasnije očekivati bolest. Tai Chi stimulira protok sile kroz tijelo i njegove organe putem disanja i pravilnih pokreta. Tai Chi možemo promatrati kao stimulaciju i masažu unutarnjih organa (unutarnja akupunktura).


Sa zdravstvenog gledišta Tai Chi se razlikuje od drugih tjelovježbi zbog laganih i pravilnih pokreta koji izravno utječu na držanje i poravnavanje tijela.

PORAVNAVANJE TIJELA I DRŽANJE U TAI CHI-u kroz oblike vježbi koje u sebi imaju aspekt i učinak rotacije, podizanja i spuštanja, otvaranja i zatvaranja, vježbači se educiraju kako izbjeći pogrbljenost i krutost tijela radi smanjenja stresa u kralježnici i zglobovima. Tai Chi naglašava ispravan i dosljedan trening za simetriju kralježnice uz reduciranje napetosti u neuro muskularnom sustavu. Stoga možemo zaključiti da Tai Chi djeluje na smanjenje bola.

RAVNOTEŽA I KORDINACIJA U TAI CHI-u kroz stopala, prijenos težišta s noge na nogu, rotacija, širenje i skupljanje zglobova, stvaramo temelj za poboljšanje ravnoteže vježbača. Tai Chi pomaže jačanju koordinacije pomoću razvijanja propriocepcije: kretanjem kroz prostornu orijentaciju i osjećaja signala iz mišića, zglobova i vezivnog tkiva stvaramo „osjećaj položaja". Kažu da je kod starijih vježbača smanjena mogućnost padova i ozljeda usljed padova.

TON I SNAGA MIŠIĆA Lagani i opušteni pokret mišića tijela kao cjeline ima pozitivan učinak na pravilne funkcije unutarnjih organa i cijelog tijela. Neke studije pokazale su da Tai Chi stimulira rast kostiju što umanjuje mogućnost nastanka osteoporoze. Klasični fizički trening mišića steže i sužava krvne žile te utječe na cirkulaciju stvarajući pritisak u tijelu i nepravilno funkcioniranje unutrašnjih organa. Mišići u tenziji pritišću živčana vlakna i tako smanjuju komunikaciju moždanih impulsa prema tijelu i suprotno – blokirane su funkcije pora čime dolazi do nedostatka senzoričkog osjećaja i percepcije, čime se blokira prirodna pokretljivost zgloba i tetiva. Tu nastupa neravnoteža pH kiselosti krvi. Kod konstante tenzije u tijelu se mogu pojaviti grčevi i bolovi, što nije ništa drugo no upućivanje signala s kojim tijelo poručuje da je krv slaba i istrošena kiselošću i slobodnim radikalima, a što je znak da su problemi na putu.


Umjesto zaključka


Svakodnevno vježbanje Tai Chi-a usporava starenje, otklanja posljedice stresa, poboljšava kvalitetu i vitalnost kože, regulira metabolizam. Vježba održava u dobrom stanju zglobove, kralježnicu, tetive, mišiće i unutarnja tkiva, ima pozitivan učinak na funkcije mozga i živčanog sustava, disanje, cirkulaciju, probavu, endokrini sustav itd.