Majstori - Yiquan linija učitelja


Wang Xiangzhai (1886-1963)

Osnivač vještine Yiquan
Učitelj: Guo Yunshen - majstor Xingyiquana (Hsing I Chuan)

Yao Zongxun (1917-1985)
Učitelj: Wang Xiangzhai

Yao Chengguang (1953-)
Učitelj: Yao Zongxun

Yao Chengrong (1953-)
Učitelj: Yao ZongxunWang Xiangzhai (1886-1963)


Majstor Wang Xiangzhai, osnivač Yiquana, rođen je 26. studenog 1886. u selu Weijialin u kineskoj pokrajini Hebei. Njegovo prvo ime bilo je Nibao, a također su ga zvali i Yusen, a tek je kasnije uzeo ime Xiangzhai.

Sa 8 godina obitelj ga je poslala da uči borilačku vještinu Xingyiquan kod najpoznatijeg majstora te vještine u to vrijeme u Kini, Guo Yunshena. Wang je trenirao naporno i u kratko vrijeme naučio vještinu te postao omiljeni učenik majstora Gua. Sa 13 godina već je bio poznat po upotrebi Fa Jin tehnike pomoću koje je mogao vještog majstora poslati da 'leti' nekoliko metara u zrak.

1907. Wang Xiangzhai napušta rodni kraj i postaje vojnik.

1913. Wang, koji je tada imao 22 godine, postaje Direktor Wushu instituta kopnene vojske.

1918. odlučuje putovati po Kini u potrazi za najboljim majstorima toga vremena, želeći usporediti vještinu sa svakim od njih i učiti od njih, sa ciljem da dodatno unaprijedi svoju vještinu i nastavi sa istraživanjem borilačkih vještina. Putovao je kroz Henan, Hunan, Hubei, Fujian, i druge kineske provincije. U Shaolin hramu u Henan provinciji živio je nekoliko mjeseci istražujući Xinyiquan u suradnji sa redovnikom Heng Lin. U Hunan provinciji Wang je upoznao majstora Xie Tiefua kojega nije uspio poraziti. Majstor Xie je priznao da nikada nije upoznao tako vještog protivnika kao Wanga i želio je zadobiti njegovo prijateljstvo. Wang je nastavio živjeti sa Xie nekoliko godina učeći njegovu vještinu.

1923. susreće se sa nekoliko majstora Južnog stila Bijelog ždrala, Fang Yizhuang i Jin Shaofeng, koji također postaju njegovi bliski prijatelji.

1925. u Huainan provinciji upoznaje poznatog majstora Xinyia, Huang Muqiaoa, od kojega je naučio 'Snažan ples'.

1928. na trećim Wushu igrama u Hangzhou, Wang upoznaje gospodina Wu Yihuia, majstora Liu He Ba Fa sa kojim također postaje bliski prijatelj. Zhang Changxin počinje učiti od Wanga te godine i pobjeđuje na boksačkom natjecanju u Shanghaiu.

1929. Wang izdaje 'Ispravni put Yiquana' koji je sada referentni tekst za kineske borilačke vještine.

1930. u Shanghaiu, nekoliko učenika uči pod majstorom Wangom: Gao Zhendong, Zhao Daoxing, Zhang Endong, Han Qiao, Han Yuan, Pu Enfu. Kasnije će postati i oni poznati majstori. Gao, Zhao, Zhang Changxin, Han Qiao bili su poznati kao '4 Wangova snažna duha'. U Budizmu '4 snažna duha' predstavljaju Božju stražu.

1937. Wang živi u Beijingu i dovršava rad na 'Teoriji o savršenoj vještini boksa'. Među njegovim najpoznatijim učenicima nalaze se Hong Lianshun, Yao Zongxun, Dou Shiming, Li Yongzong.

1939. Wang piše nekoliko članaka Yiquanu u novinama. Kao rezultat toga veliki broj majstora borilačkih vještina dolazi u Beijing da usporedi vještinu sa vještinom majstora Wanga, ali nitko ne uspijeva poraziti njegove učenike: Zhou Ziyan, Hong Lianshun, Han Qiao, Yao Zongxun. Od tada Yiquan dobiva svoju dobro poznatu reputaciju koja pobuđuje poštovanje i divljenje. U to je vrijeme gospodin Zhang Yuheng želio glorificirati dostignuće ove vještine predlažući njeno preimenovanje u 'Dachengquan' što u prijevodu znači 'Savršena vještina boksa'.

1940. japanac Sawai Kenichi postaje Wangov učenik.

Zadnje godine svog života majstor Wang posvećuje izučavanju zdravstvenog aspekta vještine (Zhan Zhuang) i surađuje sa više bolnica i zdravstvenih ustanova.

12. srpnja 1963, u 77. godini, veliki majstor Wang Xiangzhai umire u Tianjinu. Majstor Wang bio je jedan od najvećih majstora kineskih borilačkih vještina 20. stoljeća. Nakon njegove smrti, njegovi učenici vraćaju se na prvobitno ime vještine koje je njihov majstor koristio (Yiquan).Yao Zongxun (1917-1985)


Majstor Yao Zongxun rođen je u Zhejiang provinciji, diplomirao na Kineskom Univerzitetu. Čitav svoj život proživio je u Beijingu. Postao je učenik majstora Wanga kada mu je bilo 20 godina. Premda je bio mlađi od većine ostalih studenata učio je Yiquan brže od njih. Kasnije je Yao Zongxun pokazao nevjerojatne sposobnosti učenja i dobio je titulu 'Ji Xiang' od majstora Wanga, što je od njega učinilo Wangovog nasljednika.

Wang je jednom rekao 'Prenio sam svu svoju vještinu Zongxunu. Sada znam da moja umjetnost neće biti izgubljena".

Yao Zongxun je dokazao svoju vještinu u mnogim borbama, često boreći se umjesto svog majstora kada je ovaj bio izazvan.

1940. borio se mnogo puta protiv članova uličnih bandi kojih je tada bilo veliki broj na području Beijinga. Na taj je način stekao veliko iskustvo u stvarnoj borbi. Jedan japanski majstor je jednom rekao, nakon što ga je pobijedio Yao: 'Čak i 8. Dan Judoa ne bi me pobijedio na tako jednostavan način kako je to učinio Yao'.

Tijekom Kulturne revolucije (1966-1976), Yao Zongxun je, zajedno sa obitelji, poslan na rad na selo. Čak i u tom posebno teškom periodu on je nastavio da vježba Yiquan i podučava svoje sinove, blizance Yao Chengguanga i Yao Chengronga.

1979. Yao se vratio u Beijing i započeo sa širenjem Yiquana. Koristio se znanstvenim teorijama i drugim znanstvenim poveznicama u objašnjavanju Yiquana.

21. listopada 1984. Yao je osnovao 'Beijing Institute of Yiquan Martial Art', uz potporu Sportskog odbora Beijinga i Wushu društva.

1985. Yaova knjiga 'Yiquan' izdana je u Hong Kongu, uz potporu gospodina Huo Zhenhuang, zamjenika predsjednika Azijske Wushu unije. 1989. knjiga je također izdana u Kini od strane Sportskog učilišta iz Beijinga.Yao Chengguang i Yao Chengrong (1953-)


Blizanci Yao Chengguang i Yao Chengrong rođeni su 1953. Sa 8 godina počeli su učiti Yiquan od svog oca, majstora Yao Zongxuna. Živili su u okruženju u kojemu je glavni aspekt života predstavljao Yiquan stoga je Yiquan od njihovih malih nogu imao dubok utjecaj na njihov razvoj. Osim toga oba bliztanca bila su bistra i prirodno nadarena. Stoga su već on najranije dobi bili među štićenicima majstora Yaoa.

Marljivo i mukotrpno vježbanje Yiquana pod okriljem vlastitoga oca nastavilo se i za vrijeme teških vremena Kulturne revolucije (1966-1976), kada je cijela obitelj morala napustiti Beijing i preseliti na selo. Većina učenika majstora Yao Zongxuna u to je vrijeme izgubila mogućnost da uče direktno od njega. Na sreću njegovi su sinovi mogli učiti sa njime čak i u to vrijeme. Radili su zajedno kao stočari na pašnjacima blizu planina u Hebei provinciji.

Nastavili su trenirati premda su patili od gladi i hladnoće. Vratili su se u Beijing 1979.

Budući da su bili sinovi majstora Yao Zongxuna i pod njegovim snažnim okriljem, nikada nisu razmišljali o sadašnjem stanju i budućnosti Yiquana. Njihov se život sastojao od svakodnevnog provođenja sati i sati u marljivom vježbanju Zhan Zhuanga, Shi Lia, Fa Lia i stvarne borbe.

Njihov trening Yiquana bio je jednostavan i pravocrtan kao ravna linija. Premda su njihove vještine i umijeće napredovali dan za danom na ovu se braću u to doba moglo gledati isključivo kao na odlične borce što je poprilično daleko od zahtjeva vlastitoga oca da postanu 'učenjaci u umijeću borenja'. Zapravo, priča o ovo dvoje braće u pravom smislu počinje 1985. godine očevom smrću.

Očeva smrt učinila je da Chengguang i Chengrong napokon shvate težak zadatak koji je stajao ispred njih. Oni su bili nasljednici vještine Yiquana nakon njihova oca. Ta spoznaja učinila ih je odraslima.

Nakon očeve smrti sinovi su nastavili sa podučavanjem Yiquana. Majstor Yao Chengguang je direktor i glavni instruktor u školi 'Beijing Zongxun Wuguan' u Beijingu te je predsjednik ili član u mnogim organizacijama koje se bave Yiquanom širom svijeta. Majstor Yao Chengrong podučava Yiquan u Kini u 'China Yiquan Academy' i drugim zemljama svijeta.

Majstori Yao Chengguang i Yao Chengrong poštovani su kao učitelji koji posjeduju veliku vještinu i znanje. Njihovo učenje je jednostvno i sistematično što pomaže učenicima da brzo napreduju i uživaju u učenju Yiquana.