Qigong vreteno - vještina 'namatanja svile'


U jednoj od najstarijih medicinskih knjiga na svijetu 'Huangdi Neijing' – 'Knjiga unutarnje medicine Žutog cara', koja predstavlja sintezu medicinskih i filozofskih dosega Kine, a nastala je oko 2.500 godina prije Krista, spominje se i objašnjava rad sa Qigong vretenom, 'Chansijin' – čuvenom borilačkom i terapeutskom vještinom 'namatanja svile'.

Slabost u tetivama i disfunkcija zglobova koji se ispoljavaju kod nekog pokreta pokazuju slabu funkciju jetra, slezena i bubrega, slabu kvalitetu krvi, slab imunitet, mogući psihički i emocionalni problemi, depresija, strah, nesigurnost i još mnogo drugih mogućih problema.

Sa mekim i polaganim pokretima Qigong vretena aktiviraju se zglobovi, tetive i mišići što pomaže brzom oslobađanju stresa, toksina, mentalne i fizičke slabosti.


Pomoću spiralne rotacije zglobova tijelo i um se ispunjavaju svježom životnom silom što pozitivno utječe na pravilno funkcioniranje mozga i cijelog tijela: živčani sustav, krvožilni sustav, limfni sustav, dišni organi, metabolizam tijela, imunitet. Ove vježbe pomažu da se u svakodnevnom životu aktiviraju i koriste prirodne sposobnosti i mogućnosti uma i tijela.

Qigong vreteno mogu koristiti svi: žene i muškarci, mladi i stari, sportaši različitih disciplina, poslovni ljudi, ljudi svih vrsta profesija, …

Više o Qigong vretenu možete pročitati ovdje ...