Yiquan - zdravstveni aspekt vještine


Majstor Wang Xiangzhai je oko 1950. godine usmjerio svoje napore da vještinu Yiquan i njegov zdravstveni aspekt, a naročito Zhan Zhuang pozicije kao oblik statičnog Qigonga, raširi među ljude. Posebno veliku popularnost stekao je Yiquan Jian Wu - ples zdravlja. Osnovao je grupu za vježbanje zdravstvenog aspekta Yiquana, koja je vježbala u jednom od parkova Beijinga. Grupa je brzo rasla i ubrzo je brojala više od 100 članova. Majstor Wang je bio pozvan da u bolnicama radi sa pacijentima i obučava liječnike i medicinsko osoblje svojoj vještini. Jedan od njegovih učenika je bila i njegova kći, gospođa Wang Yufang, koja je nedavno proslavila 91. rođendan, a koja danas u svijetu važi za jednog od najvećih eksperata za zdravstveni aspekt Yiquana.

Vježbanje statičkih pozicija Zhan Zhuanga razvija mir u umu (oslobađa tijelo i um od stresa), pomaže u detoksikaciji i čišćenju tijela, aktivira životnu silu tijela, jača metabolizam i imunitet, aktivira prirodne obrambene sposobnosti ljudskog organizma. Ljudska bića imaju prirodni mehanizam održavanja unutarnje ravnoteže i zdravlja. Ako se taj mehanizam ošteti i ravnoteža poremeti dolazi do pojave bolesti. Vježbanje statičnih pozicija u Yiquanu može popraviti taj manjak ravnoteže i ponovo dovesti osobu u stanje harmonije.

Zhan Zhuang pozicije su jednostavne i mogu se vježbati stojeći, sjedeći ili ležeći, ovisno o zdravstvenom stanju vježbača. Ne zahtijevaju duboku koncentraciju, a disanje je potpuno prirodno. Čitavo tijelo je opušteno, a um je u stanju potpune tišine i bez nepotrebnih briga. Energija teče slobodna kroz tijelo i ne ispoljava se izvan tijela, a vanjska okolina ne remeti unutarnji mir. U konačnici postižemo stanje u kojem, ako netko prođe pokraj nas, mi smo toga svjesni iako ga ne čujemo.

Znanstvena ispitivanja utjecaja Zhan Zhuang statičnih vježbi na kvalitetu krvi provedena u Kini pokazala su značajnu razliku u broju krvnih zrnaca prije i poslije jednosatnog vježbanja. Također ustanovljeno je povećanje količine kisika u krvi i povećanje dotoka kisika u unutarnje organe u tijelu, a time i poboljšanje njihovih funkcija.

Zhan Zhuang kombinira aktivnost i tišinu (vanjska aktivnost – unutarnja tišina ili unutarnja aktivnost – vanjska tišina). Majstor Wang je znao govoriti: 'Velika aktivnost nije dobra koliko i mala aktivnost, mala aktivnost nije dobra koliko i odsustvo bilo kakve aktivnost. Mirovanje je prava aktivnost. Stoga, 100 aktivnosti nije dobro koliko i jedna tišina, 100 vježbi nije dobro koliko i jedno vježbanje statične pozicije'. Kod statičnih pozicija Zhan Zhuanga imamo dojam da se ništa ne kreće, a zapravo su svi mišići i tkiva unutar tijela zapravo u neprekidnom gibanju.

Svakodnevno vježbanje ove pozicije može dovesti do harmonije u funkcijama obje polutke mozga, aktiviranja samoiscjeljenja tijela. Slaba ili nikakva komunikacija između lijeve i desne polutke mozga može izazvati čitav niz problema, a najvjerojatnije je uzrok većine mentalnih i fizičkih poremećaja kao što su poremećaji u radu unutarnjih organa i funkcija tijela, razne slabosti i umor, bezvoljnost, nesigurnost, depresija, problemi u ponašanju i komunikaciji prema drugim ljudima, poteškoće sa pamćenjem i učenjem (naročito kod djece), loša koordinacija pokreta, ograničena sposobnost upotrebe mišića i tetiva, povrede kod bavljenja sportom ili raznim drugim fizičkim aktivnostima.

Za Zhan Zhuang pozicije majstor Wang Xiangzhai je rekao: 'Poslije više od 50 godina vježbanja mogu reći da ove pozicije ne samo da jačaju zdravlje i prirodne obrambene mehanizme tijela, već su vrlo efikasna pomoć u liječenju mnogih bolesti, čak i tamo gdje ostale metode ne pomažu.'

Vježbanje Zhan Zhuang pozicija nema nikakve negativne posljedice, a predstavlja izvorno znanje o aktiviranju prirodnih sposobnosti uma i tijela.